Kies je voor een iMac of Mac mini. Voor een wonderdoosje dat een stuk goedkoper is, maar waarbij je een eigen scherm moet meebrengen? Oftewel: kun je het best kiezen voor een Mac Mini of een iMac?
Dat hangt er maar net vanaf wat voor gebruiker je bent, wat je van je computer verwacht en of je kiest voor vormfactor of voor esthetiek. Laten we eens kijken naar de voordelen en de nadelen van beide keuzes. Daarbij staan we natuurlijk ook stil bij de kracht van zowel de iMac als de Mac Mini.
Mac Mini of iMac op het gebied van hardware
De Mac Mini en de iMac zien er aan de buitenkant heel verschillend uit, en ook de binnenkant is niet geheel hetzelfde. Zo gebruikt de iMac al M3-chips, terwijl je met een Mac Mini het nog met de oudere broer moet doen: de M2-chip. Toch doet dat helemaal niets af aan de werking van beide apparaten
Bij een Mac Mini kun je namelijk kiezen voor M2 of M2 Pro. Kies je voor een Pro-chip, dan merk je dat aan de prestaties. Deze kan namelijk veel meer geheugen en opslagruimte aan dan de iMac ooit zal kunnen. Het heeft ermee te maken dat een iMac heel veel kleine techniek in een scherm moet herbergen, terwijl een Mac Mini meer ruimte heeft vanwege de dikte.
De iMac heeft een 24 inch scherm en een M3-chip, maar heeft minder cores beschikbaar op de CPU. Bij de Mac Mini zijn dat er maximaal 12 en bij de iMac zijn het er 8. De Mac Mini heeft tot 19 cores en de iMac maximaal 8. Daarnaast kun je de Mac Mini uitbreiden tot maximaal 32 GB, en de iMac tot maximaal 24 GB. Qua opslag kan de Mac Mini tot 8 TB aan en de iMac tot 1 TB.
Conclusie: is nieuwer altijd beter? Nee. Op het gebied van hardware niet. De M2-chip van de Mac Mini biedt duidelijk veel meer veelzijdigheid dan de M3-chip van de iMac.
Ons advies: Wens je een krachtige oplossing voor je toepassingen? Ga dan voor een Mac mini en combineer deze met een goed beeldscherm. Gebruik je je Mac eerder voor standaard gebruik? Dan is een iMac ruim voldoende.
Wanneer je kijkt naar de vorm
De vorm maakt misschien ook uit. De iMac is een hele unit van 24 inch die je op je scherm zet. Het voordeel is dat je voor deze computer geen computerkast op je bureau nodig hebt. Alle techniek zit al in het scherm. De Mac Mini is daarentegen de kleinste Mac die je kunt kopen. Het is net wat groter dan een Apple TV, maar in dat kleine kastje zit een complete computer. De iMac is eigenlijk gewoon een scherm met een computer erin. Erg dun en sleek, dat wel.
Koop je een Mac Mini, dan moet je ook alvast wat geld reserveren voor een goed beeldscherm. De Mac Mini wordt namelijk zonder scherm geleverd. Het fijne is dan wel weer dat je in principe de Mac Mini ook mee kunt nemen op reis en dat je het overal kunt gebruiken, zolang je er een scherm aan kan hangen.
Voor veel mensen is het toch fijn dat de iMac alles-in-een heeft. Aan de andere kant is het ook handig dat je bij de Mac Mini een eigen scherm kunt kiezen en dus niet vastzit aan Apple’s Retina-techniek.
Poorten en verbindingen
Kijken we naar de poorten, dan is de Mac Mini een duidelijke winnaar. De Mac Mini heeft 2 Thunderbolt 4-poorten (M2) of 4 Thunderbolt 4-poorten (M2 Pro). Ook heeft het twee USB-A-poorten, die je op de iMac niet vindt. Daarnaast is er een HDMI-poort en kun je gebruikmaken van 10 Gb Ethernet. Dat kan dan weer niet op een iMac. Deze is alleen configureerbaar met Ethernet. Wel hebben beide apparaten WiFi 6E en Bluetooth 5.3
En ook de muis en het toetsenbord werken niet anders. Ook op een Mac Mini heb je ondersteuning voor een Magic Keyboard met Touch ID. Bij een iMac krijg je deze standaard meegeleverd, maar bij een Mac Mini moet je deze nog zelf aanschaffen. Bij het aankopen van een iMac is het belangrijk dat je rekening houdt met het toetsenbord. Bestel je je iMac uit Nederland, dan krijg je een QWERTY-toetsenbord meegeleverd bij de iMac.
Voor Belgen is dat onhandig, omdat wij AZERTY gewend zijn. Wil je zeker zijn? Vergelijk dan bij ons eerst de prijs van je iMac, alle iMacs die wij vermelden op onze website zijn voorzien van een Belgisch AZERTY toetsenbord.
De desktop ervaring
Wie op zoek is naar een minimalistische setup, kiest duidelijk voor de iMac. Je ziet alleen een kabeltje lopen voor stroom, en dat is alles. Alle poorten zijn netjes weggewerkt in het scherm. Je ziet ze dus niet. De Magic Keyboard en de Magic Mouse zijn draadloos, dus ook daar zit je niet aan kabeltjes vast. Met een iMac hoef je je nooit meer druk te maken over een kabelspaghetti.
Met de Mac Mini is dat een beetje anders. Daar zie je wel kabels lopen. Omdat je de kabels achterin de Mac Mini steekt, steken de kabels uit. Dat ziet er al snel wat rommeliger uit. Kun je dat netjes afschermen of netjes opruimen, dan heb je er al een stuk minder last van. Natuurlijk zijn er ook mensen die niet wakker liggen van een paar kabeltjes, en gewoon een powerhouse willen. Die zitten goed met een Mac Mini.
Mac mini vs. iMac: de prijs
Tot slot is ook de prijs een bepalende factor in de strijd ‘Mac Mini vs. iMac’. De Mac Mini heb je al vanaf 719 euro voor het basismodel, terwijl de prijs kan oplopen tot 1569 euro voor het model met M2 Pro-chip. Wie prijzen van de Mac mini vergelijkt, zal gauw goedkopere prijzen vinden.
De iMac prijzen beginnen vanaf 1619 euro en lopen het op tot 2079 euro. Voeg je ook nog eens extra geheugen of opslag toe, dan kan de prijs al snel oplopen.
Conclusie iMac of Mac mini
Voor de meest veeleisende gebruikers is de Mac Mini duidelijk de juiste keuze. Voor gebruikers die lichte bewerkingen doen, zoals teksten schrijven, mails versturen, administratieve werkzaamheden en hier en daar wat fotobewerking, kan een iMac een goede keuze zijn. Het ligt er maar net aan wat je precies met je Mac wilt doen en of je kiest voor esthetiek of functie. En uiteraard, hoeveel geld je daarvoor over hebt.